Chociaż od dawna mówi się o prawidłowej diecie w kontekście szczupłej sylwetki, nadciśnienia czy cukrzycy, to temat jej wpływu na zdrowie psychiczne jest w mediach stosunkowo nowy. Tymczasem dieta nie tylko może wspomóc leczenie zaburzeń psychicznych, ale również według naukowców – niektórym zapobiec.
Dieta a zdrowie psychiczne
Zacznijmy od odrobiny anatomii i fizjologii. Chociaż połączenie mózgu z jelitami może wydawać się zaskakujące, to naprawdę istnieje. Te dwa oddalone od siebie narządy łączy nerw nazywany błędnym.
Liczne badania wykazują wpływ mikrobioty jelitowej na nastrój. Poza tym w kontekście diety i zaburzeń psychicznych ważny jest fakt, iż mózg zużywa energię pochodzącą z żywności.
Jego sprawne funkcjonowanie zależy więc od dostarczanych organizmowi substancji. Te podstawowe informacje pomogą uświadomić sobie, że rodzaj spożywanych pokarmów jest bardzo ważny w kontekście zdrowia psychicznego.
Poniżej zamieszczamy listę 10 zasad zdrowego odżywiania w kontekście zdrowia psychicznego:
- Jedz regularnie co najmniej 3 posiłki dziennie w odpowiednich odstępach czasowych. Nie najadaj się przed snem.
- Dopasowuj kaloryczność diety do swojego zapotrzebowania, co pozwoli na odpowiednią podaż energii i utrzymanie prawidłowej masy ciała.
- Jedz różnorodnie. Podstawą diety dobrej dla zdrowia psychicznego są produkty zbożowe, tłuste ryby, orzechy, warzywa strączkowe, warzywa ciemnozielone, fermentowane napoje mleczne (np. kefir). Wybieraj produkty obfitujące w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, kwas foliowy, witaminy B6 i B12.
- Jedz warzywa i owoce – są pełne witamin, składników mineralnych, błonnika. Ich obecność w diecie z pewnością docenią jelita, mózg, ale i inne organy. Większość warzyw spożywać można bez żadnych ograniczeń, większej ostrożności wymagają owoce, które są pełne cukrów prostych. Szczególnie uważać należy na kaloryczne banany i winogrona.
- Unikaj fast foodów, kolorowych napojów, słodyczy, żywności wysokoprzetworzonej – te grupy produktów nie tylko są bardzo kaloryczne, ale są ubogie w substancje odżywcze. Zamiast lubianych przez mózg witamin czy kwasów omega-3, posiadają pełno utwardzonych tłuszczy, cukrów prostych i dodatków do żywności.
- Czytaj składy produktów – zasada jest prosta: im krótszy skład, tym zwykle lepszy produkt.
- Jedz mniej smażonego – zamiast tego stawiaj na gotowanie, pieczenie, przygotowywanie posiłków na parze.
- Ogranicz sól, cukier – są szkodliwe dla organizmu. Badania pokazują, że spożywanie w nadmiarze soli sprzyja m.in. demencji, a cukru – depresji.
- Pij wodę – jest niezbędna do wszystkich procesów życiowych, m.in. usprawnia pracę mózgu.
- Zrezygnuj z używek – szczególnie kontrowersyjny w aspekcie zdrowia psychicznego wydaje się alkohol. Często osoby nadużywające twierdzą, że alkohol pomaga im się uspokoić, zapomnieć o problemach, poprawić nastrój. Niestety to krótkotrwały efekt, a początkowe pobudzenie zamienia się w obniżenie nastroju. Alkohol działa bezpośrednio na układ nerwowy i wywołuje szereg zaburzeń psychicznych. Jest również substancją, która silnie uzależnia, co daje szereg kolejnych powikłań, jak np. depresja.
Jeśli jesteś zainteresowana/zainteresowany uzyskaniem jeszcze bardziej szczegółowych informacji dotyczących zagadnienia: dieta a zdrowie psychiczne zapraszamy do kontaktu z naszym dietetykiem mgr Agatą Przytułą – www.agataprzytula.pl